0
Korpa je prazna

Pecanje Skobalja na fider

03/25/2023
od strane Admin Admin
pecanje skobalja na fider

Skobalj je jedan od najpopularnijih riba za pecanje u našoj zemlji, koga ima znatno više od ostalih rečnih riba. Nastanjuje skoro sve reke naše zemlje, kako brže planinske, tako i ostale veće reke sa nešto bržim tokom. Leti se najčešće peca u brzacima gde je voda bogatija kiseonikom, dok se zimi uglavnom peca u zimovnicima. Iako je jedna od najbrojnijih riba izuzetno je oprezna riba i dosta ju je teško upecati.

Najbolje se peca ranu ujutru ili što bi ribolovci rekli „pred mrak“, mada se često leti kupa u brzacima u najtoplijim delovima dana i baš tad najbolje i radi. Za uspešan ribolov skobalja veoma je bitno naći dobro mesto i daljinu na kojoj će mo pecati. Pri dolasku na samo mesto pecanja treba dobro osmotriti vodu, što i nije tako teško jer se skobalj često „kupa“ – izbacuje ako ga ima tu ima. Kada smo izabrali dobro mesto potrebno je odrediti daljinu na kojoj će mo pecati. Najbolji deo reke je deo gde se sastaju brza voda i jači tok sa mirnom vodom.
Izbor štapa zavisi od toga na kojoj vodi pecamo i koje hranilice koristimo. Na manjim rekama koristimo kraće štapove od 3,3m ili 3,6m sa težinom bacanja do 100g, dok na većim rekama koristimo štapove od 3,9m ili 4,2 težine bacanja od 150gr, a neretko i štapove sa većom gramažom u zavisnosti od brzine toka. Za uspešno pecanje skobalja fider tehnikom veoma je važno uskladiti opremu i hranilice sa brzinom rečnog toka na kojoj pecamo, kako bi se bačena hranilica zadržala na hranjenom mestu i koncetrisala skobalja na jednom mestu. Najčešće korišćena hranilica za pecanje skobalja je hranilica sa kramponima domaćeg proizvođača AS u raznim veličinama, za veće reke najčešće od 70gr do 100gr.


Hranu za fider pecanje skobalja je veoma važno dobro spremiti, pravilno je navlažiti kako bi se lepo otvarala u vodi. Hrana za skobalja je uglavnom na bazi sira, a jedna od najefikasnijih je domaća hrana dvostrukog Svetskog šampiona Gice u koju se dodaju mrvice u boji, kasteri, živi crva itd. Dužina predveza je takođe bitna za uspešno pecanje skobalja, i često je potrebno menjati i tražiti pravu kombinaciju dužine 0predveza i mamca na udici. Najlon za predvez treba da bude što tanji obično 0,10 često dužine i od 1m. Na udice veličine N.16 ili N.18 često treba praviti razne kombinacije mamaca dok se ne dobije riba, a najčešće korišćen mamac je kombinacija belog crva i crvenog takozvanog pink crva.
Kada smo našli dobro mesto za pecanje, izvršili pravi izbor opreme i hranilica na koje će mo pecati, ostaje nam samo da budemo uporni i da čestim zabačajima hranimo ribu i čekamo da riba uđe. Skobalj je riba koja se kreće u jatu i kad jato dođe često uhvatimo i po više desetina komada, što za svakog ribolovca predstavlja veliko zadovoljstvo i baš zato je jedna od najpopularnijih riba. BISTRO

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju