0
Korpa je prazna

KLEN

03/29/2023
od strane Admin Admin
klen

Većina varaličara je svoje prve korake i zabačaje varalice počela ribolovom na klena. Stečena iskustava u lovu klena, osim uživanja u toj vrsti ribolova, je činjenica da varaličarenje „glavonje“ predstavlja dobru polaznu osnovu za kasnija varaličarenja drugih većih grabljivica.
Po pravilu za klena se koristi lagan varaličarski pribor, cenom dostupan većini ribolovaca. To su štapovi dugi do 270 cm, težine bacanja do 30 gr. Mašinice su lagane sa kapacitetom špulne od 100 m monofila, debljine 0,25 mm. U varaličarenju ove ribe mogu se koristiti i upredene strune, ali to podrazumeva da štap i mašinica moraju biti dobrog kvaliteta
Najčešće korišćene i svakako najlovnije varalice su vobleri i leptir varalice. Odabir boje i veličine varalica zavisi od mnogo faktora, ali ako je klen na površini i ako je voda bistra natur dekori su u prednosti.
Klen se najbolje peca u letnjem i jesenjem periodu na manjim rekama Srbije najčešće na voblere do 4cm i to kruškastog oblika. Jedne od najboljih voblera za ribolov klena su Varalice Goldy Wibro Max 3.4cm u raznim dekorima. Klen se uspešno lovi i na manje leptire veličine od duple nule 00, do veličine 2. Najbolji leptiri za klena su leptiri marke Meps u veličini N.00 - Mepps Aglia OR ili Mepps Black Furu u veličini N.0.

Klen se u ovom periodu kada su vode bistre i male obično peca ispod vrba u hladovini, često na vrlo nepristupačnim mestima za ribolovce. Klen je izuzetno plašljiva riba i bilo kakva lupkanja po vodi ili obali su nepoželjna, zato je od presudnog značaja da se mestu gde se lovi klen prilazi što tiše. Tišina, ali i precizni zabačaji uz samo granje, gotovo sigurno rezultiraju dobrim ulovima. Udarac klena je uvek silovit, a odmah nakon kačenja, riba kreće u granje ili u travu. Osim tog manevra, može se reći da klen ne važi za velikog borca i nakon nekoliko begova i posle prvog izlaska na površinu, ovaj glavonja se relativno brzo predaje. Ali krupniji primerci ipak mogu da iznenade, pa treba biti strpljiv i ne žuriti mnogo, dok će upotreba meredova svakako olakšati posao u vađenju ribe.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju