0
Korpa je prazna

Pecanje šarana na kukuruz

04/01/2023
od strane Admin Admin
pecanje sarana na kukuruz

Pecanje šarana je jedno od najpopularnijih vidova ribolova u našoj zemlji. Krajem leta i početkom jeseni šaran je najaktivniji i više se hrani, jer se sprema za zimu. Baš u tom periodu godine obale kako stajaćih tako i rečnih obala su zaposednute Šarandžijama. Šaran se uspešno u ovom periodu lovi i iz čamca na većim rekama, jer je vodostaj uglavnom nešto niži i povoljan je za pecanje šarana.
Šaran je jedan od najlukavijih riba naših voda i potrebno je dobro se naoružati strpljenjem i neretko se dešava da prođu dani, čak i nedelje, a da nema ni trzaja šarana. Prvo i najbitnije kod šaranskog ribolova, bilo da pecate na kukuruz, tajger ili boile je pronaći odgovarajuće mesto. Neophodno je pronaći granje, jer šaran se uvek krije u granju, pogotovo veći primerci.
Najpopularniji mamac za pecanje šarana je svakako kukuruz, koji je pristupačan većini pecaroša. Kada smo pronašli “dobro” mesto za pecanje šarana, ponekad je potrebno više dana pa I nedelja hraniti mesto pre nego što bude bilo kakvog udarca. Mesto je najbolje hraniti starim kukuruzim, najčešće kuvanim u domaćoj radinosti sa raznim dodacima I aromama.


Kada smo mesto dobro pripremili I nahranili, možemo namamčiti udicu I zabaciti. Što se tiče udice i mamca na udici odnosno na dlaci neophodno je vremenom odrediti šta šaran najviše uzima, da li je to jedno zrno direktno na udici ili na dlaci, da li su tu više zrna, možda na nekim vodama sa podizačem. Suština je da Mi treba da odredimo šta to odgovara šaranu na Našem mestu, jer ne važe za svaku vodu ista pravila. Bitno je probati i naći pravu kombinaciju mamca, jer na jedan mamac se pecan a Savi , a verovatno na neki drugi na Tamišu ili Dunavu. Jedan od najboljih kukuruza za pecanje šarana je kukuruz u teglici mađarskog proizvođača CUKK raznih aroma. U proleće se najviše pecan a voćne arome med, jagodu, vanilu I tuti fruit, dok se pred jesen najbolje peca na arome raka I školjke jer se u ovom periodu školjke otvaraju u vodi pa je riba navikla na ovaj miris. Zadnjih godina dosta šarana se upecalo na neke specifične arome: belog luka, rum šljive, hobotnice itd.


Pecanje šarana na Jezerima I komercijalnim revirima je dosta popularno poslednjih godina I prilično se razlikuje od pecanja šarana na rekama. Na ovakvim vodama pored kukuruza u teglicama dosta se I korusti veštački pop up kukuruz Strategy, Ekstra Carp ili neki drugi. Ovaj veštački kukuruz se montira na dlaku I pre svakog zabačaja se mora umočiti u neki od Dipova sa raznim aromama


Sistem montiran na dlaku sa veštačim kukuruzom
U slučaju da po završetku ribolova planiramo ponovni dolazak na isto mesto, trebalo bi bar svaki drugi-treći dan baciti po nekoliko kilograma kukuruza. Ovo je važno jer tako smo sigurni da je mesto pokriveno hranom i da nam jato šarana neće otići sa mesta. Sa ovakvim pristupom sigurno ćemo imati puno uspeha kada je u pitanju ribolov šarana na kukuruz, ali kao i za sve potrebno je neko vreme kako bi se šaran navikao na Naše hranilište i stalno se vraćao. Bistro!

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju